tisdag 31 juli 2007

Övervakad!

Övervakad är ett projekt som går ut på att lägga in övervakningskameror som sitter på offentliga platser i Stockholm, på en karta i Google maps*.

Tanken med detta är för att så småningom få en inblick i hur pass omfattande övervakningen egentligen är idag. Börjar man väl se sig omkring så ser man faktiskt kameror lite överallt.

Än så länge är det ganska sparsamt med övervakningskameror på kartan. Det beror givetvis på det enkla faktum att jag än så länge är solo och får kolla runt när jag har tid. Förhoppningen är förstås att det inte ska finns så många kameror ändå, när det väl kommer till kritan.
Men ni vet ju hur det är när paniken hugger tag i våra folkvalda;
the war on terrorism (eller vad som står på agendan just nu) måste drivas vidare. Och det lär nog rätt snart ske via en kameralins i ett gathörn nära dig.

Hur som helst, du är varmt välkommen att delta.

Så fort du ser en övervakningskamera som direkt eller indirekt filmar på allmän plats (
med direkt menas om kameran är avsedd att övervaka allmänheten, och indirekt om kameran är avsedd att övervaka ett specifikt område som t ex en port, men är placerad på ett sånt sätt att den ändå kan få med förbipasserande människor), ta då en bild på kameran och skicka den och kamerans adress till: overvakad@gmail.com.

Kartan med övervakningskameror hittar du här!

Färgerna symboliserar kamerans integritetsintrång. Röd för kameror som övervakar stora ytor och filmar alla som måste passera, gul för kameror som filmar en specifik plats men som kan få med förbipasserande och grön färg för kameror som är riktade mot en specifik punkt och som därmed bara filmar de personer som passerar just där. Grön i det här fallet innebär inte nödvändigtvis att det är en mer legitim kamera.

Jag har lagt till en färg i efterhand; lila som
får symbolisera objekt som jag är osäker på. Det kan vara något som ser ut som en kamera men som kanske inte är det. Ibland är det svårt att avgöra när något sitter väldigt högt upp eller på någon annat otillgängligt plats.

Ange gärna kategorifärg om du skickar in en egen bild!

Tack på förhand!

*) Då kartan och satellitbilden diffar något, har jag i första hand använt kartbilden för placering av markörerna.

Inga kommentarer: